rr1

 

Ranskalaisille ruoka on todella tärkeä asia. En sano, etteikö se olisi sitä muille, mutta täällä ruoan merkitys oikein korostuu verrattuna Suomeen. Ranskassa ruoka itsessään ei ole se ainoa oleellinen asia, vaan kaikki se sosiaalinen kanssakäyminen sen ruokailun yhteydessä on aivan yhtä tärkeää.

Kun puhun omista kokemuksistani niin luonnollisesti puhun omasta näkökulmastani ja etenkin poikaystäväni perheen tottumuksista. Toki eri perheissä voidaan tehdä asiat toisin, mutta nämä ruokailutottumukset ovat ne mitä olen päässyt seuraamaan vierestä tämän kuuden vuoden ajan.

Ehkä se suurin ja yllättävin asia ranskalaisessa ruokailussa on se, että päivässä syödään vain kolme ateriaa – aamiainen, lounas ja illallinen. Itse olen kova syömään välipaloja, mutta täällä sitä tapaa ei tunneta (ainakaan aikuisilla.)

Aamiaisella syödään yleensä jotain pientä makeaa (croissant, pain au chocolat…) ja kahvia. Lounasaikaan moni liike sulkee ovensa muutamaksi tunniksi, koska silloin kaikki syövät eikä asiakkaita ole liikenteessä (normaalisti suuremmat liikkeet ovat auki koko päivän). Poikaystäväni vanhemmat tulevat esimerkiksi kotiin aina lounaaksi ja syövät usein pitkän kaavan mukaan. Alkupalat, pääruoka ja jälkiruoka minkä jälkeen siirrytään nauttimaan espressot olohuoneeseen. Toki eri alalla työskentelevillä voi olla paljon lyhyempi lounastauko ja he voivat syödä pelkän salaatin juoksussa.

Ranskassa tehdään pitkää työpäivää ja illallista syödään koko perheen voimin vasta seitsemän tai yhdeksän välillä illalla. Perheet kokoontuvat tällöin saman pöydän ääreen ja silloin käydään läpi päivän tapahtumia ja kuulumisia. Sanoisin, että illallinen on päivän tärkein ateria jo pelkästään sen takia, että silloin koko perhe on kasassa. Esimerkiksi Pariisissa työskentelevät harvoin ehtivät kotiin lounaaksi, jolloin ainut hetki päivässä nähdä perhettä on se muutama tunti illallisen merkeissä ennen nukkumaanmenoa.

Itse en pysty (ainakaan vielä) olla syömättä lounaan ja illallisen välissä, joten silloin syön normaalisti välipalaa. Näin ollen illallisella ei tarvitse vetää itseään täysin ähkyyyn. Täydella mahalla nukkuminen kun voi olla aika tukalaa. Etenkin kun täällä se illallinen syödään niin myöhään. Olen kyllä huomannut, että kroppa tottuu tähän ateriarytmiin yllättävänkin nopeasti.

Yksi toinen asia mikä eroaa Suomesta on se, että leipää (patonkia) syödään ruoan kanssa sellaisenaan, eikä esim. voileipänä jonka päälle laitetaan juustoa ja leikkeleitä. Ranskasta on itseasiassa todella vaikea löytää edes normaalia juustohöylää, heh. Se oli yksi asia mitä etsin kissojen ja koirien kanssa kun muutin ensimmäisen kerran Ranskaan.

Tässä siis pintapuolisesti omat kokemukseni ranskalaisista ruokailutottumuksista. Kuullostaako tutulta teidän muiden ulkomailla asuvien korvaan? Entä millaisia kokemuksia teillä muilla Ranskassa asuvilla on ollut?

 

My Finnish readers have asked me to write about the French eating habits. Obviously I’m not an expert on this as I’m not French. However, the habits are quite different compared to what I’m used to in Finland. I wrote about some of the differences and here are the main ones;

 

  • Many French eat something sweet for breakfast (croissant, pain au chocolat…) as we Finns prefer something salty (sandwich, porridge, muesli…).
  • French eat only three times per day – breakfast, lunch and dinner. Finns eat snacks between meals, but this is not so common in France I’ve noticed (at least not with adults).
  • In France dinner is usually between 7p.m – 9p.m. In Finland we eat it in the afternoon/early evening.
  • The social part of eating is more important here than in Finland. French can sit around the table for hours!
  • Dessert is also very important and no meal is complete without it.

 

Do these eating habits ring a bell for anyone? I guess every country is different when it comes to food and eating, but what I love most about the French way is the social aspect of it.